Istorija kluba

Fudbalski klub Radnik osnovan je 14. juna 1945. godine. Samo godinu dana kasnije počeo je svoje prvo zvanično takmičenje, koje se tada igralo po grupama. Bijeljinci su bili uvršteni u osmu grupu sa još pet ekipa, gdje su postigli veliki uspjeh osvajanjem prvog mesta.

U ljeto 1948. godine Radnik se kvalifikovao u novoformiranu Republičku ligu BiH, pobjedivši u kvalifikacijama Slobodu u Tuzli sa 1:0. Radnik je te godine postao prvak Republičke lige, ali je FS BiH odlučio da u viši rang ide Velež iz Mostara. Dobar takmičarski uspjeh Radnik je postigao i 1950. godine u Republičkoj ligi BiH, u kojoj se takmičilo 12 klubova, osvojivši drugo mesto.

Od 1952. godine Radnik se takmičio u Tuzlanskoj Podsaveznoj ligi, a sezone 1955/56 ostvaruje dugogodišnje želje i ambicije uprave kluba da se takmiči sa klubovima i iz uže Srbije i Vodine, u Sremskoj ligi grupa Zapad. Radnik sa veoma iskusnom ekipom u Sremskoj ligi osvaja te godine prvo mjesto i igra kvalifikacije za ulazak u viši rang takmičenja, u Batajnicu sa BSK-om, koga pobjeđuje sa 2:0. Na taj način Radnik se kvalifikovao u Novosadsko-Sremsku Međupodsaveznu ligu Vojvodine. U toj ligi Radnik je proveo dvije sezone, sve do 1959. godine, kada ga je FS BiH vratio u takmičenje u BiH.

Godine 1956. i 1979. Radnik je u Kupu Maršala Tita dva puta stizao do osmine finala Kupa SFRJ. Nakon što je šesnaestini finala 1956. godine bio bolji od Borca iz Travnika sa 3:0, u osmini finala poklekao je od Sloge iz Novog Sada rezultatom 2:0, da bi 1979. godine u šesnaestini finala izbacio Vardara iz Skoplja nakon boljeg izvođenja penala, a u osmini finala ispao od prvoligaša Dinama iz Zagreba, nakon poraza 4:1 na domaćem terenu pred oko 10.000 navijača.

Svoj najveći predratni uspjeh Radnik je ostvario u sezoni 1970/71 kada je osvojio titulu prvaka u Bosansko-sjevernoistočnoj zoni i u baražu za ulazak u Drugu saveznu ligu Jugoslavije pobjedio je ekipu Sloge iz Vukovara. U razigravanju za ulazak Radnik jeu godima pobedio Slogu sa čak 8:0, da bi pobjedom u revanšu 4:0 potvrdio plasman u viši rang.

U Drugoj saveznoj ligi Radnik je proveo ukupno šest sezona, a najbolji plasman ostvario je u sezoni 1977/78 u grupi Zapad kada je zauzeo deseto mjesto. Nakon ispadanja iz Druge lige u sezoni 1984/85 Radnik se do 1992. godine takmičio u Republičkoj i Međurepubličkoj ligi, gde je osvajao mjesta u gornjem dijelu tabele.

U prvenstvima Republike Srpske Radnik se prve dvije posleratne sezone takmičio pod imenom Panteri. Sezone 1995/96 osvojio je šesto, a samo godinu dana kasnije i četvrto mjesto u Prvoj ligi RS grupa Istok. Povratkom starog imena na jesen 1997. godine, Radnik je počeo ostvarivati bolje rezultate. Osvojio je naslov prvaka Republike Srpske 1999. godine, a taj uspjeh ponovio je i u sezoni 2004/05.