Istorija

Fudbalski klub Radnik osnovan je 14. juna 1945. godine. Samo godinu dana kasnije počeo je svoje prvo zvanično takmičenje, koje se tada igralo po grupama. Bijeljinci su bili uvršteni u osmu grupu sa još pet ekipa, gdje su postigli veliki uspjeh osvajanjem prvog mesta.

U ljeto 1948. godine Radnik se kvalifikovao u novoformiranu Republičku ligu BiH, pobjedivši u kvalifikacijama Slobodu u Tuzli sa 1:0. Radnik je te godine postao prvak Republičke lige, ali je FS BiH odlučio da u viši rang ide Velež iz Mostara. Dobar takmičarski uspjeh Radnik je postigao i 1950. godine u Republičkoj ligi BiH, u kojoj se takmičilo 12 klubova, osvojivši drugo mesto.

Od 1952. godine Radnik se takmičio u Tuzlanskoj Podsaveznoj ligi, a sezone 1955/56 ostvaruje dugogodišnje želje i ambicije uprave kluba da se takmiči sa klubovima i iz uže Srbije i Vodine, u Sremskoj ligi grupa Zapad. Radnik sa veoma iskusnom ekipom u Sremskoj ligi osvaja te godine prvo mjesto i igra kvalifikacije za ulazak u viši rang takmičenja, u Batajnicu sa BSK-om, koga pobjeđuje sa 2:0. Na taj način Radnik se kvalifikovao u Novosadsko-Sremsku Međupodsaveznu ligu Vojvodine. U toj ligi Radnik je proveo dvije sezone, sve do 1959. godine, kada ga je FS BiH vratio u takmičenje u BiH.

Godine 1956. i 1979. Radnik je u Kupu Maršala Tita dva puta stizao do osmine finala Kupa SFRJ. Nakon što je šesnaestini finala 1956. godine bio bolji od Borca iz Travnika sa 3:0, u osmini finala poklekao je od Sloge iz Novog Sada rezultatom 2:0, da bi 1979. godine u šesnaestini finala izbacio Vardara iz Skoplja nakon boljeg izvođenja penala, a u osmini finala ispao od prvoligaša Dinama iz Zagreba, nakon poraza 4:1 na domaćem terenu pred oko 10.000 navijača.

Svoj najveći predratni uspjeh Radnik je ostvario u sezoni 1970/71 kada je osvojio titulu prvaka u Bosansko-sjevernoistočnoj zoni i u baražu za ulazak u Drugu saveznu ligu Jugoslavije pobjedio je ekipu Sloge iz Vukovara. U razigravanju za ulazak Radnik jeu godima pobedio Slogu sa čak 8:0, da bi pobjedom u revanšu 4:0 potvrdio plasman u viši rang.

U Drugoj saveznoj ligi Radnik je proveo ukupno šest sezona, a najbolji plasman ostvario je u sezoni 1977/78 u grupi Zapad kada je zauzeo deseto mjesto. Nakon ispadanja iz Druge lige u sezoni 1984/85 Radnik se do 1992. godine takmičio u Republičkoj i Međurepubličkoj ligi, gde je osvajao mjesta u gornjem dijelu tabele.

U prvenstvima Republike Srpske Radnik se prve dvije posleratne sezone takmičio pod imenom Panteri. Sezone 1995/96 osvojio je šesto, a samo godinu dana kasnije i četvrto mjesto u Prvoj ligi RS grupa Istok. Povratkom starog imena na jesen 1997. godine, Radnik je počeo ostvarivati bolje rezultate. Osvojio je naslov prvaka Republike Srpske 1999. godine, a taj uspjeh ponovio je i u sezoni 2004/05.